Права і свободи людини є невід’ємною складовою та базовою цінністю  в розбудові демократичної держави. Саме демократія надає максимальні можливості для самореалізації людини. Право на вільне висловлення власних ідей, переконань, поглядів досягалося народами в жорсткій боротьбі з диктаторськими режимами тоталітарного й авторитарного характеру.

Про свободу слова та преси зараз багато хто любить говорити. Одні виставляють це як особисту заслугу, інші клянуться у своїй відданості певним принципам та міркуванням. Насправді ні перші, ні другі уявлення не мають, що таке свобода слова і яка її роль для розвитку соціуму та держави загалом. Адже ніхто і  ніколи не дізнається, що дійсно відбувається в країні.

Події на початку ХХІ ст. у різних країнах світу яскраво засвідчили, що, застосовуючи соціальні мережі, можна здійснювати інформаційні атаки проти цілих народів. Метою котрих є розпалювання напруженості ситуації, створення сприятливого вразливого середовища для подальших маніпулятивних дій та  впливу на всі можливі системи й інститути цілісності держави, що в підсумку призводить до підриву державного, інформаційного, політичного й економічного суверенітету країни.

Зі свободою слова в Україні варто бути обачним, особливо, якщо в тебе антиукраїнські погляди. Хотіла б навести для  прикладу Єлизавету Василенко. Це акторк та модель українського походження.  З 14 років вона була моделлю, а в 18 років стала виконавицею однієї з головних ролей в серіалі Школана каналі 1+1, де й здобула популярність. Там вона зіграла персонажа, на ім'я Лола Гавриленко. У квітні 2021, живучи в Росії відзначилась повторною популярністю через фразу «краще здохнути тут чим в Україні». Такими гучними словами вона потрапила до бази “Миротворець”.[2] 

Це Центр дослідження ознак злочинів проти національної безпеки України, миру, людя-ності та міжнародного права. Інформація подана для правоохоронних органів та спецслужб про проросійських терористів, сепаратистів, найманців, військових злочинців та вбивць. Проте є у вільному доступі.


Вона є блогером і, відповідно, публічною особою. У соціальних мережах одним із найпопулярніших питань серед підписників є питання “Чому ж вона так ненавидить свою державу?”. На що вона відповіла: «Я не зобов’язана любити свою країну тільки тому, що я в ній народилася, виросла, росла. Я можу бути вдячна, але зобов’язань у мене ніяких немає, ні перед ким і, ні перед чим. Я добре ставлюся до своєї країни, але я не фанатичний патріот. І я не повинна любити країну, місто, де народилася. Я вдячна, але не люблю», — зазначила дівчина. [1]

У цій базі її проілюстровано, як провокатор.

Але водночас держава має забезпечити права та безпеку журналістів щодо їх професії. Свобода слова - це не просто право вільно висловлювати свої думки. Це право на захист. Злочини проти журналістів мають розслідуватися, а замовники та виконавці бути покараними. Звісно, це стосується злочинів і проти всіх громадян.

Свобода слова потрібна нам, бо в цьому суть  професії журналіста. Це потрібно суспільству, бо є можливість для розвитку держави та постає потужним інструментом захисту прав людини.

Таким чином, свобода слова в усіх її проявах має бути забезпечена демократичною державою. Необхідно чітко визначити межі відкритості заради стабільного існування країни. Варто зазначити, що обмеження свободи слова потрібні задля забезпечення захисту громадян і мають бути чітко прописані в законодавстві.

 Під час започаткування необхідних з точки зору безпеки обмежень параметрів свободи слова вкрай важливою є ефективна комунікація влади та суспільства - громадяни мають бути всебічно проінформовані, з яких причин відбулися ці обмеження й за яких умов вони будуть зняті. [3] В умовах інформаційної війни проблема співвідношення свободи слова та безпеки країни особливо активізується, оскільки інформаційний вміст певного спрямування фактично перетворюється на потужну зброю.

Список використаних джерел 

1. https://life.nv.ua/ukr/znamenitosti/liza-vasilenko-prokomentuvala-potraplyannya-do-bazi-mirotvorcya-zirka-serialu-shkola-skandal-50151980.html

2. https://myrotvorets.center/criminal/vasilenko-elizaveta-vadimovna/

3. Кирилюк О. Свобода вираження поглядів у період конфлікту: українські реалії: аналіт. звіт. 2017. 36 с. URL: https://cedem.org.ua/wp-content/uploads/2017/08/Freedom-of-Expression_Report_Ukraine_DDP_UKR.pdf